Smetánka lékařská (Taraxum officinale)

Už se nám teď pořádně oteplilo a se sluníčkem a teplem krásně vše kolem vykvetlo. Asi nejvíce mne teď vždy “praští” do očí pampelišky. Žluté krasavice zdobící krásně zelené trávníky.
Pampelišky se vyskytují na úrodných loukách, pastvinách, polích, zaplevelených plochách.
Je jich všude kolem tolik, že by byl hřích je nějak nevyužít. I vzhledem k tomu, že se jedná o léčivky a jejich rozšíření je celosvětové.

Pampeliška dorůstá až 40 cm. Je rostlinou využívanou jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství.

Ještě než vám povím na co ji použít, se podíváme jak vypadá obsah a jaké jsou její léčivé vlastnosti.

Obsahuje

  • Sesquiterpenlaktonové hořčiny – látky pro podporu trávení
  • triterpeny (flavonoidy, fenolkarbonové kyseliny, kumariny, fytosteroly, minerální látky (vysoký podíl draselných solí)
  • Na podzim obsahuje její kořen až 40 % inulinu.

Inulin  je látka nacházející se v koření pampelišky, kde je pro ni hlavní zásobní látkou. Při požití se ve střevech inulin chová jako rozpustná vláknina, a protože jej bakteriální enzymy dokážou rozštěpit, je zdrojem energie pro střevní bakterie – má prebiotický efekt. Tzn. že podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry.

Kořen pampelišky se sbírá v období před rozkvětem (březen – duben).

Obyvatelé severských zemí používaly pampelišku jako náhradu hlávkového salátu během zimy a někdy je kořen využíván jako náhrada kořene čekanky (cikorky). Náhražkou kávy se může stát, protože na podzim pampeliškový kořen obsahuje nejvíce inulinu. Když kořen vypražíme, stává se náhradou kávy. V některých zemích je pampeliška užívána v přípravě sýrů, zase díky přítomnosti proteolytických enzymů a schopnosti srážet mléko. Všechny části rostliny se dají využít v přípravě polévek, hlavních jídel, desertů a také nápojů (víno, pivo, čaj)

Detox

  • použít kořen pampelišky (Kořen pampelišky patří mezi nejúčinnější prostředky k odvádění jedovatých látek z těla).
  • odstraňuje odpadní látky z jater a žlučníku a stimuluje ledviny, aby přesouvaly toxiny do močových cest a povzbuzuje jejich trvalé vylučování při infekcích.

Zažívání

  • na nechutenství
  • při zažívacích potížích spojených s pocitem plnosti a nadýmáním.
  • v lidovém léčitelství se využívá jako lehké projímadlo.
  • obsahem pampelišky jsou hořčiny a právě tyto látky podporují činnost trávicích žláz.
  • !Citlivé osoby mohou mít kvůli obsahu hořčin žaludeční potíže!
  • !Nepoužívat při zauzlení střev!

Játra, žlučník

  • používá se kořen a listy
  • na poruchy odtoku žluče (stimuluje vylučování žluči)
  • !Nepoužívat při zánětech nebo neprůchodnosti žlučovodů!
  • !V případě, že máte žlučové kameny, použít až po poradě s lékařem!

Vylučovací ústrojí

  • použít kořen pampelišky. Prodává se drcený.
  • k povzbuzení vylučování moče při zánětlivých onemocněních a tvorbě kamenů.

Kožní onemocnění

  • použít odvar, tinkturu z kořene pampelišky
  • ulevuje ekzémům, lupénce, kopřivce a akné.

31131757_2413910578634468_9021759640551030784_n

Jana Vidmochová

Reference:

SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter. Ottův průvodce přírodou – léčivé rostliny. Praha: OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, 2010, 2014. ISBN 978-80-7360-588-9.

CHEVALLIER, Andrew. Léčivé rostliny – přírodní postupy při léčení krátkodobých i chronických onemocnění. Bratislava: vydavatelství NOXI, s.r.o., 2004. ISBN 80-89179-02-9

http://www.wikipedie.cz

Obrázky: Alena Vidmochová Photopraphy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Blog na WordPress.com.

Nahoru ↑

%d bloggers like this: